Jubilerend Viva La Musica is hechte club, dat was in coronatijd te merken.

VOLKEL – Het Volkelse koor Viva la Musica, ook wel het Regionaal Klassiek Muziektheater, viert in 2022 zijn 50-jarig jubileum. In coronatijd werd (nogmaals) duidelijk hoe hecht de onderlinge band is. 

De afgelopen coronaperiode was een pittige voor de leden van het koor. De coronarestricties voor zanggezelschappen bleven lang van toepassing, waardoor de groep bestaande uit zo’n zestig personen een tijd lang niet kon doen wat ze het liefst deden: zingen. ,,Maar ook het samenzijn misten we heel erg”, vertellen bestuurslid Hilde van Heck (59) en voorzitter Wilgard van Lee (64) in muziekhuis Sint Caecilia. ,,Verbinding speelt een grote rol in onze groep. Toen we niet mochten zingen, zochten we naar andere manieren dat te bereiken. En dus deden we tijdens de lockdowns voor elkaar boodschappen, belden we veel, maakten we nieuwsbrieven om het nieuws samen te vatten en verzonden we kaartjes, soms zelfs met zaadjes erin om bloemen te planten in de tuin. Dat zegt wel iets over onze groep.’’

Een hele mijlpaal, en een die niet vanzelfsprekend is. Veel koren houden het niet zo lang vol

Mix van genres

Viva la Musica vindt zijn oorsprong in 1972, toen opgericht als operettekoor. De leden komen uit heel Noordoost-Brabant en variëren in leeftijd van 40 tot in de 80, met een gemiddelde van 70. Optreden doet de groep een keer of twee per jaar, repeteren doen ze wekelijks. De laatste jaren is het koor, dat geleid wordt door de professionele dirigent Ago Verdonschot, naast operette ook opera- en musicalnummers gaan zingen.

Daardoor beschikken ze nu over een breed repertoire. ,,Die mix is leuk voor ons, maar ook voor de mensen in de zaal. Een hele avond opera klinkt voor velen niet heel aantrekkelijk, dan denken ze dat het een zware avond wordt. Doordat wij ook operette doen, wordt het wat luchtiger’’, vertelt de voorzitter, die trots is op het naderende jubileum. ,,Een hele mijlpaal, en een die niet vanzelfsprekend is. Veel koren houden het niet zo lang vol.”

Dan hebben we echt een probleem, al is het gelukkig nog niet zover. Voorlopig knallen we nog even door

Misschien zelfs een Roemeense soliste

Het jubileum wordt in 2022 met een feestelijke voorstelling in Markant gevierd. Die avond wordt een mix van bovenstaande genres gezongen. Al eerder gezongen materiaal van bijvoorbeeld Rossini en Verdi, wat zowel voor het koor als de mensen in de zaal herkenbaar is, maar ook nieuwe nummers.

Om het jubileum kracht bij te zetten krijgen ze gezelschap van Wilma Bierens, een bekende lyrische sopraan uit Veghel, de Udense balletstudio Chantal van de Water, een klein orkest en misschien zelfs een Roemeense soliste en de Volkelse slagwerkgroep. ,,Het wordt een hele bijzondere show. In de zaal passen 600 man, dat is niet niks. Elk optreden is mooi, maar om op zo’n groot podium te staan wordt wel wat”, zegt Van Heck.

Wat is er nou mooier dan iemand kippenvel kunnen bezorgen en raken met jouw gezang?

Groot tekort aan tenoren
Om het tot een spetterende show te maken, zoekt het koor nog wel naar wat extra leden. Projectleden voor het eerstvolgende grote concert, maar ook blijvers voor op de lange termijn. Iedereen is welkom, maar tenoren al helemaal. ,,Die zijn schaars, een probleem waar ieder koor wel mee te maken heeft”, ziet Van Lee, die het voortbestaan van zijn koor in de toekomst in gevaar ziet komen als er geen nieuw aanwas komt. ,,Dan hebben we echt een probleem, al is het gelukkig nog niet zover. Voorlopig knallen we nog even door.”

Als het aan Van Heck ligt, die zelf al twintig jaar zingt en haar eerste concert nog goed kan herinneren, melden veel mensen zich aan. Zingen beveelt ze iedereen aan. ,,Het werkt ontspannend en is fantastisch. Dat begint al als je de repetitieruimte inloopt op maandagavond. Dan weet je: ik ga weer genieten. Wat is er nou mooier dan iemand kippenvel kunnen bezorgen en raken met jouw gezang? Mijn moeder zit bij elk optreden te genieten en na de uitvoering is ze geëmotioneerd, omdat ze zo genoten heeft van ons optreden”’, vertelt Van Heck, die het ook mensen die herstellende zijn van corona aanbeveelt eens te kijken of een koor niets voor ze is. ,,Zingen brengt je longen op niveau en het traint je uithoudingsvermogen.”

Onze dirigent zegt altijd dat iedereen kan zingen, ook al kan je geen noten lezen. We zijn een laagdrempelige vereniging waar iedereen mag meedoen

Iedereen kan zingen
Ervaring met zingen in kleine of grote gezelschappen hoef je daar overigens niet voor te hebben. Iedereen is van harte welkom om eens een repetitieavond mee te doen. Geïnteresseerden kunnen zich via de site van het koor aanmelden, of langskomen tijdens een repetitie. ,,Onze dirigent zegt altijd dat iedereen kan zingen, ook al kan je geen noten lezen. We zijn een laagdrempelige vereniging waar iedereen mag meedoen”, aldus Van Lee.